Βιβλια Αναφορας !

Πολλοί πιστεύουν ότι όταν κάποιος ζωγραφίζει πολύ καλά είναι καθαρά θέμα ταλέντου! ... ΛΑΘΟΣ!

Η διαφορά ενός ταλαντούχου ζωγράφου από κάποιον άλλο είναι ότι ο ταλαντούχος θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο για να εφαρμόσει αυτά που έχει διδαχθεί ή παρατηρήσει ή μάθει από άλλους μεγάλους ζωγράφους. Αλλά θα χρειαστεί να "εργασθεί", να διαβάσει βιβλία, να παρατηρήσει έργα άλλων και κυρίως να εξασκήσει τις γραμμές του, ανεξάρτητα με το ταλέντο του !!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει κανείς να δουλέψει σκληρά για να πετύχει το καλύτερο δυνατό, βάσει πάντα των δικών του ικανοτήτων και προσδοκιών, αποτέλεσμα.
Και ακριβώς εκεί ξεχωρίζουν οι καλλιτέχνες που αγαπάνε αυτό που κάνουν και αυτοί που ευκαιριακά ασχολούνται με ένα χόμπυ που σύντομα θα το παρατήσουν για κάτι άλλο.

Είναι δύσκολο, χρονοβόρο και επίπονο να μελετήσεις άλλους ζωγράφους, να εφαρμόσεις κανόνες και τεχνικές ζωγραφικής αλλά για να φτάσεις σε σημείο (μπορεί και ποτέ να μη γίνει αυτό!) να καταλήξεις στη δική σου γραφή, πρέπει να ΜΕΛΕΤΗΣΕΙΣ καλλιτέχνες που θαυμάζεις και θεωρούνται πρότυπο στον χώρο τους. 

Είναι πολύ βασικό να μάθει κανείς την ανθρώπινη ανατομία. Για να "σπάσει" κάποιος τις μορφές και τα καλούπια πρέπει πρώτα να μάθει να τα δημιουργεί όπως ακριβώς είναι!

Εν ολίγης, θέλει δουλειά αλλά το αποτέλεσμα διακαιώνει αυτών που θα περάσει αμέτρητες ώρες πάνω στο γραφείο του για να καταφέρει να ζωγραφίσει ένα χέρι που να μοιάζει με χέρι και όχι με ένα λάστιχο με 5 άκρα πατημένο πάνω στο χαρτί !

Εκτός από τη μελέτη έργων άλλων ζωγράφων για να βελτιωθεί κάποιος μπορεί είτε να παρατηρήσει το θέμα του από την καθημερινότητα είτε να μελετήσει κάποια βιβλία ζωγραφικής. Ειδικά στις μέρες μας με το Διαδίκτυο μπορεί οποιοσδήποτε να βρει οτιδήποτε! Εκεί που μπορώ (μάλλον!) να βοηθήσω είναι να δείξω τα βιβλία που με βοήθησαν να βελτιώσω (μέχρι ενός βαθμού!) τη γραμμή μου.
Υπάρχουν ΠΟΛΛΑ βιβλία αλλά μπορώ να μιλήσω μόνο όσα έχουν πέσει στα χέρια μου!

Έχουμε και λέμε λοιπόν!

1. The Figure - Walt Reed

2. Dynamic Figure Drawing - Burne Hogarth
  

3. Drawing the Human Head - Burne Hogarth
  

4. Drawing Dynamic Hands - Burne Hogarth

 5. Dynamic Light and Shadow - Burne Hogarth

 6. Dynamic Wrinkles and Drapery - Burne Hogarth

 7. Vanishing Point - Jason Cheeseman-Meyer

8. The Artist's complete guide to Facial Expression - Gary Faigin

Όλα τα παραπάνω μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί από το δίκτυο

Σε κάποιο άλλο post θα αναφέρω κάποια καλά βιβλία για comic

Και το σημαντικότερο!
Παρατήρηση και πάλι παρατήρηση. 9 κοιτάμε 1 σχεδιάζουμε.
Οπότε, πάρτε ένα πακέτο 500 φύλλων με λευκές κόλλες Α4 και εξασκηθείτε !!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις